sara nilsson

Göteborgs-Posten 10 Nov 2013


Fascinerande och frågvisa utropstecken.

Konstnären Sara Nilsson som är född 1978, har redan tidigare fokuserat på 60- och 70-talen i sina målningar men har nu tagit steget till överraskande skulpturer i minutiöst formade och mycket slätmålad papier maché. De visas på Galleri Thomassen under den lakoniska rubriken ”Not all who wander are lost” (pågår t o m 17 nov). Alla figurer är ungdomar och kanske mer ”tidstypiska” än tiden själv en gång var, och samtidigt gåtfullt nutida. De är som en rätt speciell sorts nomader, på vandring i tiden, lyssnande efter sin sanning.
På Nattvandrarens axel, med näbben mot hans öra sitter en svart fågel. Nattvandraren själv i Björn & Benny frisyr och utsvängda tjafs, stiger fram med sin stav över en prismatiskt bemålad kulle. Lik en poet från romantiken på väg mot ett fjärran framåt. Eller tillbaka till naturen.
Vi möter hippietyper och gröna-vågare delvis i en fascinerande pastellblek färgrikedom, liksom sett genom ett tidsavståndets dis. De syns mig både oskyldigt transparanta med sina öppna, undrande ögon – och gömmande en hemlighet, eller en kritisk ståndpunkt. Smala som utropstecken ställer de frågor till oss.

Text: Lisbet Ahnoff